Седмица на гората 2016 и Клуб „Фортуна”


DSC05652Клуб „Фортуна” в Стара Загора

При откриването на националните чествания за Седмицата на гората 2016 г. на 4 април в Стара Загора бяха връчени годишните награди на лесовъдите, отличили се през 2015 година. Със звание „Лесовъд на годината” за 2015 бе награден инж. Жельо Марев – зам.-директор на Югоизточното държавно предприятие – Сливен. За неговите подгласници бяха избрани инж. Мая Костова – дългогодишен директор на ДГС – Белоградчик (СЗДП – Враца), инж. Захарина Бакларева – директор на ДГС – Триград (ЮЦДП – Смолян) и инж. Татяна Шопова – главен експерт по стопанисване на горите в РДГ – Русе. Приза „За цялостен лесовъдски принос” получи инж. Кирил Христов – доскорошен заместник-директор на  РДГ – Кърджали.

IMG_5489Наградените за Седмицата на гората (отляво на дясно): инж. Захарина Бакларева,              инж. Жельо Марев, инж. Мая Костова и инж.Татяна Шопова

С отличие „За значителен принос в популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия” бе наградена Светлана Бънзарова – редактор в списание „Гора” и PR на Клуб „Фортуна” от създаването му през 2002 година.

Инж. Мая Костова и инж. Захарина Бакларева, както и Светлана Бънзарова са дългогодишни членове на Сдружение Клуб „Фортуна”.

DSC05635Поздравителни адреси от името на Ръководството на Клуба чете инж. Юлия Тумбаркова 

Високите отличия на колежките Ръководството на Клуба приема като голямо признание и триумф на дългогодишната дейност на изцяло дамското сдружение, доказващо жизнеността си вече 14 години. На мило тържеството, състояло се в Стара Загора, на отличените бяха връчени Поздравителни адреси от Клуба, прочетени от инж. Юлия Тумбаркова – председател на Сдружението, и красиви химикалки-бижута.

 

Инж. Мая Костова  

IMG_5381

Родена е на 17.10.1955 г. в с. Койнаре, Плевенска област.

Завършва ВЛТИ, специалност „Горско стопанство”,  през 1978 година. През 1979 г. постъпва като лесничей в Горско стопанство – Белоградчик. От 1988 до 1995 г. е началник „Планов отдел” на стопанството. От началото на 1995 г. е заместник-директор, а от 2001 г. е директор на ДГС – Белоградчик.

Дългогодишният й труд в едно стопанство, високите й професионални и морални качества, авторитетът й сред лесовъдската колегия са в основата на заслуженото отличие на инж. Мая Костова.

През 2002 г. става един от съучредителите на Клуба на жените директори в системата на горите – сегашният Клуб „Фортуна”.

Честито, Мая! Желаем ти здраве, лично щастие и светъл път напред!

 

Инж. Захарина Бакларева

IMG_5405

Родена е на 26.04.1971 г. в Асеновград, Пловдивска област.

Завършва ВЛТИ, специалност „Горско стопанство”, през 1999 година.

Потомствен лесовъд, инж. Бакларева започва трудовата си кариера в Държавното ловно стопанство „Лъки” – Кормисош. В ДГС – Михалково, постъпва като помощник-лесничей, а от 1999 до 2005 г. е заместник-директор на стопанството. След конкурс през 2005 г. е назначена за директор на ДГС – Триград, което ръководи и понастоящем.

Като ръководител инж. Бакларева се отличава с прилагане на съвременни лесовъдски концепции, внедряване на новаторски практики и опазване на биологичното разнообразие на горите в района на ДГС – Триград. През 2015 г. стопанството е сред първенците на ЮЦДП – Смолян, по изпълнение на финансовия си план.

Член на Клуб „Фортуна” е от 2006 година.

Честито, Захарина! Желаем ти здраве, лично щастие и светъл път напред!

 

Светлана Бънзарова

IMG_5600 2

Родена е на 19.09.1954 г. в гр. Бучач, Украйна.

Завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1978 година.

От 1980 г. работи последователно във в. „Горско дело”, сп. „Горско стопанство” и сп. „Гора”. Има стотици публикации на горскостопански, екологични, културни, исторически теми. Редактор е на 8 книги. Автор е на книгата „Апостоловата гора”.

Участва в създаването на Клуба на жените директори в системата на горите през 2002 година. Взема активно участие в мероприятията и съдейства за популяризиране на дейността на Сдружение „Клуб „Фортуна”.

Честито, Светлана! Желаем ти здраве, лично щастие и светъл път напред!


Вашият коментар

0 коментара - Седмица на гората 2016 и Клуб „Фортуна”Публикувайте коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Коментар (задължително поле)*


Име (задължително поле)


Email (задължително поле, email-ът Ви няма да бъде публикуван)


Тема


s

Символиката на "Фортуна"?

Фортуна (на латински: Fortuna) е богиня на щастието и късмета едно от най-почитаните божества от римляните и италийците. Смятало се, че от нея зависят не само хората, но и боговете. Първоначално богиня на реколтата (от глагола ferre, "нося"), майчинството, жените. Впоследствие, възможно, благодарение на влиянието на култа към Фортуна Примигения ("първородна"), почитана в град Пренесте, Фортуна става богиня на съдбата, щастливата случайност. Фортуна била изобразявана с рога на изобилието и весло, като кормчия на човешкия живот. Понякога на кълбо или колело (символ на изменчивостта на човешкото щастие). Тя била изобразявана на монетите на всички римски императори. Източник: Уикипедия

klub-fortuna